Organizacja zajęć w szkole i placówce:

  1. Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
  2. Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych. W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
  3. Przy wejściu do budynku szkoły znajduje się informacja o konieczności dezynfekowania rąk oraz instrukcja użycia środka dezynfekującego. Wszyscy wchodzący do budynku szkoły mają obowiązek skorzystania z płynu do dezynfekcji rąk, chyba że posiadają rękawiczki.
  4. Opiekunowie odprowadzający dzieci mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły (czyli szatni) , zachowując zasady:
  5. a) 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
  6. b) zachowanie dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
  7. c) zachowanie dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m
  8. d) opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
  9. W szkole zapewniony jest sposób szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia – telefoniczny lub za pomocą sms., kontakt przez e-dziennik, e-mail.
  10. W przypadku zaobserwowania u ucznia objawów mogących wskazywać na infekcję górnych dróg oddechowych, zostanie on odizolowany w odrębnym pomieszczeniu, zaś rodzice będą niezwłocznie powiadomieni o konieczności odebrania dziecka ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu).
  11. Praca placówki została tak zorganizowana, by uczniowie poszczególnych klas przychodzili na lekcje w różnych godzinach, zapewnione zostaną różne godziny przerw oraz zajęć na boisku szkolnym.
  12. W szkole obowiązuje częste mycie rąk, ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania nosa, oczu i ust.
  13. Z sal zostały usunięte przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub zdezynfekować. Inne przybory i sprzęty będą czyszczone i dezynfekowane na bieżąco.
  14. Uczeń zobowiązany jest posiadać własne przybory i podręczniki. Niedozwolone jest wymienianie się tymi przyborami między sobą.
  15. Sprzęt sportowy i podłoga w salach gimnastycznych będą myte i dezynfekowane po każdym dniu zajęć, w miarę możliwości – po każdych zajęciach.
  16. Sale będą wietrzone po każdej godzinie lekcyjnej, podczas przerw, w razie potrzeby również w czasie zajęć.
  17. Nauczyciel w klasach I-III organizuje przerwy dla swoich uczniów w interwałach adekwatnych do potrzeb, ale nie rzadziej niż co 45 minut.
  18. Uczniowie, przy sprzyjających warunkach pogodowych, będą korzystali z boiska szkolnego także w czasie przerw, pod nadzorem dyżurujących nauczycieli.
  19. Podczas realizacji zajęć, zwłaszcza wychowania fizycznego i sportowych, zostaną ograniczone ćwiczenia i gry kontaktowe.
  20. Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. W takich przypadkach dzieci nie mogą udostępniać swoich zabawek innym, co będzie nadzorowane przez nauczycieli i wychowawców świetlicy, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki.
  21. Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej, gdzie są rozmieszczone środki do dezynfekcji rak, z których wychowankowie korzystają pod nadzorem opiekunów. Pomieszczenie będzie wietrzone co najmniej raz na godzinę, w szczególności przed przyjęciem wychowanków i po każdej dezynfekcji. Szczegółowe wytyczne znajdują się w Regulaminie świetlicy szkolnej.
  22. Kontakt personelu kuchennego, pracowników administracji oraz obsługi sprzątającej z uczniami i nauczycielami zostaje ograniczony do niezbędnego minimum.
  23. Zajęcia pozalekcyjne będą się odbywały z uwzględnieniem procedur dotyczących zajęć lekcyjnych.
  24. Zasady korzystania z biblioteki szkolnej zostały opracowane i umieszczone w odrębnym dokumencie – „Procedury korzystania z biblioteki szkolnej”.
  25. We współpracy z pielęgniarką szkolną zostaną ustalone i upowszechnione zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej.
  26. Źródełko wody pitnej jest wyłączone.

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

  • § Przy wejściu głównym są umieszczone numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.
  • § Wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, wchodzące do szkoły zobowiązane są dezynfekować dłonie lub zakładać rękawiczki ochronne, mieć zakryte usta i nos oraz nie przekraczać obowiązujących stref przebywania.
  • § Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robili to uczniowie, szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.
  • § Prowadzony będzie monitoring codziennych prac porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarno - higienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników.
  • § Podczas przeprowadzania dezynfekcji, są ściśle przestrzegane zalecenia producenta znajdujące się na opakowaniu środka do dezynfekcji oraz czas niezbędny do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
  • § W pomieszczeniach sanitarno - higienicznych są umieszczone plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje dezynfekcji.
  • § Dbanie o czystość urządzeń sanitarno-higienicznych, w tym ich dezynfekcja lub czyszczenie z użyciem detergentu są prowadzone na bieżąco.

Gastronomia

  • § Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo zostały wprowadzone zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników. Zachowana jest odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnione środki ochrony osobistej. Szczególną uwagę zwraca się na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej.
  • § Korzystanie z posiłków odbywać się będzie w miejscach do tego przeznaczonych zapewniających prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii. Zorganizowano zmianowe wydawanie posiłków i czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie.
  • § Wielorazowe naczynia i sztućce będą myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C.